Unifac

Unifac vzw, of voluit de Studentenvereniging van de Universitaire Faculteiten Stadscampus Antwerpen, opgericht in 1967, is de overkoepelende studentenvereniging aan de Stadscampus van de Universiteit Antwerpen. Wij baseren ons op vier fundamentele pijlers om het studentenleven van elke student in Antwerpen zo aangenaam mogelijk te maken.

In de eerste plaats geniet Unifac van een centrale ligging zowel in de studentenbuurt als in het centrum van Antwerpen. Dit garandeert een vlotte en directe wisselwerking tussen onszelf en studenten, winkels, bedrijven etc. en laat ons toe om snel in te spelen op vragen en noden van zowel studenten als onze partners.

De Universiteit Antwerpen staat bekend als de snelst groeiende universiteit in België. Door de integratie van academische hogeschoolopleidingen beschikt de Universiteit Antwerpen over een enorm gevarieerde achtergrond en faciliteert zij naar schatting 13.000 studenten. Om alle studenten te kunnen vertegenwoordigen, zetelt Unifac dan ook in verscheidene organen van de Universiteit, de Associatie Antwerpse Universiteiten en Hogescholen (AUHA), de Stad Antwerpen etc.

Als schakel tussen student en Stad/Universiteit, kunnen wij zo op een dynamische manier vele mogelijkheden bieden aan onze partners.

Daarnaast organiseert Unifac zelf een reeks evenementen doorheen het academiejaar die garanderen dat we de voeling met het studentenleven niet verliezen én overkoepelt zij 21 andere studentenclubs. Uit de populariteit van onze evenementen blijkt dat we wel degelijk inspelen op een reële vraag binnen het studentenleven.

Onze organisatie bestaat uit een team vol gemotiveerde studenten, elk met zijn eigen (studie)achtergrond en inzichten, die zich inzetten voor het Antwerpse universitaire studentenleven in al haar facetten. Dit omvat zowel het academische als het sociale en culturele welzijn van de UAntwerpen-student. Dankzij onze centrale ligging in de studentenbuurt, verschillende evenementen en sociale mediakanalen proberen we het studentenleven op de Stadscampus naar een hoger niveau te tillen.

Geschiedenis

Doorheen de vele voorbije jaren, is Unifac sterk geëvolueerd om mee te blijven met alle hedendaagse ontwikkelingen. Toch is het niet slecht om stil te staan bij dit uitgebreide proces.

Unifac werd opgericht op 28 februari 1967. Het daaropvolgende jaar werd de Unifac Post het leven in geroepen door Hugo Giebens. Op 1 oktober 2003 fuseerden de drie instellingen UFSIA, RUCA en UIA, wat leidde tot het ontstaan van de Universiteit Antwerpen. De Universiteit telde op dat moment reeds 10.000 studenten, wat haar de grootste universiteit maakte, wat betreft grootte en impact in Vlaanderen. Na het ontstaan van de Universiteit Antwerpen werd al snel VUAS opgericht, de Verenigde Universiteit Antwerpen Studenten en de koepel voor elke Antwerpse student, zowel Stads- als Buitencampus. In 2017 vierde Unifac zijn 50e werkingsjaar op een gepaste wijze: een receptie op  het stadshuis smeedt banden tussen verschillende generaties.

Eerste keren

  • 1983 – Unifac Openings TD, toen nog onder de naam ‘UfsiaTD’. Deze werd opgericht onder het voorzitterschap van Jan Van Esbroeck.
  • 2009 – Het Calamartes Festival vond voor de eerste keer plaats op het Hof van Liere.
  • 2015 – De Antwerpse Beiaardcantus werd voor het eerst georganiseerd op de Groenplaats. Dit is in samenwerking met vier clubs: Wikings-NSK, PSW, Sofia en Lingua.

Symbolen

Clublied

Frederik ‘Ambi’ Van der Planken, 1998
(Op de wijze van ‘De Blauwvoet’)

Van over heel het Vlaandrenland gekomen
Staan we hier als één blauwe macht
Als student aan ‘t UFSIA herboren
Hier in ‘t Stad ligt de bron van onze kracht

Van Hasselt, Gent, Brugge, Terneuzen
Wij feesten nu samen met één leuze
En zingen allen gezamelijk in koor:
“Eeuwig student en voor altijd Sinjoor!”

UNIFAC!